Modernizarea Spitalului de copii a debutat cu o operaţie-record

Modernizarea Spitalului de copii a debutat cu o operaţie-record

Modernizarea Spitalului de copii a debutat cu o operaţie-record

* la Spitalul de copii a avut loc o operaţie care a durat 22 de ore, unui copil fiindu-i reconstruit braţul smuls * operaţia a atras şi atenţia unui reputat medic din Japonia, care a sosit la Iaşi pentru a susţine un curs şi a participa la diferite intervenţii

Au început lucrările pentru reabilitarea şi modernizarea Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sf. Maria Iaşi”. Proiectul este finanţat prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020, având o valoare totală de 121.476.128,04 lei cu TVA (aproximativ 27 milioane de euro), contribuţia Consiliului Judeţean fiind de 33.250.668,77 lei.

Cel mai mare proiect cu finanţare europeană din Regiunea Nord-Est prevede lucrări de refacere a infrastructurii, izolare termică a faţadei, înlocuire a tâmplăriei, izolarea termică a planşeului peste subsolul neîncălzit, realizarea sursei de răcire pentru saloane, săli de tratamente, săli de operaţie şi cabinete medicale. Va fi instalat un sistem de panouri solare ca formă alternativă de producere a agentului termic necesar obţinerii apei calde de consum, se vor efectua lucrări de modernizare a instalaţiilor de iluminat, înlocuirea corpurilor de iluminat fluorescent şi incandescent cu corpuri cu eficienţă energetică ridicată. „Astăzi, când deja constructorii sunt prezenţi în spital, când organizează modul în care se vor desfăşura lucrările şi vor prelua spaţiul în viitorul foarte apropiat, a dus în sfârşit la o senzaţie de uşurare din partea noastră, a medicilor, vedem că lucrurile se întâmplă într-adevăr şi vor avea o finalitate frumoasă”, a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, managerul Spitalului pentru Copii, Radu Terinte.

Spitalul „Sfânta Maria” este singura unitate medicală multidisciplinară din zona Moldovei care asigură servicii unice pentru segmentul de vârstă 0-18 ani, deservind aproape 800 de mii de copii, potenţiali pacienţi. „Acest spital nu a mai avut din anii 1970 astfel de investiţii. Ca noutate, aş vrea să vă spun că funcţionează aici un Centru de Excelenţă pentru arşi, astfel că pacienţii care au arsuri de peste 60 la sută pot fi trataţi aici, la Spitalul Sf. Maria. Doresc să subliniez faptul că suntem singurii din ţară care utilizăm noua tehnologie, o pompă cu vacuum, care se foloseşte pentru arsuri. Dacă Institutul de Cercetări de la Bucureşti abia acum încearcă să îl implementeze, la noi se foloseşte de un an de zile. Tot ca o noutate pe ţară, vă pot spune că la Sf. Maria se foloseşte un dispozitiv de separare a celulelor stem, o nouă formă de refacere a pielii”, a spus Maricel Popa, preşedintele CJ Iaşi. Unitatea medicală va fi reabilitată în întregime, atât partea de structură, arhitectură, cât şi partea de instalaţii. La finalul lucrărilor pacienţii din toată zona Moldovei vor beneficia de condiţii moderne de tratament, reabilitarea ducând la creşterea eficienţei energetice a celor 3 corpuri componente ale imobilului dat în folosinţă în anul 1970, care are o suprafaţă construită la sol de 2817 mp şi una utilă de 18.668,38 mp.

Operaţie-record de 22 de ore

La întâlnirea de ieri a fost prezentată şi activitatea Compartimentului de Chirurgie Plastică, unde sunt îngrijiţi inclusiv copiii cu arsuri foarte grave. Departamentul, singurul de acest gen din Moldova şi unul dintre puţinele din ţară, a fost înfiinţat în 2010, la iniţiativa dr Sidonia Susanu, care îl coordonează. „Până în 2017 a avut un singur medic, acum numărul s-a dublat”, a spus zâmbind dr Susanu, apoi a precizat şi numărul intervenţiilor derulate în compartiment – 7.000 până în prezent. Timpul cel mai mic de intervenţie a fost de 30 de minute, iar cel mai mare, de 22 de ore, recordul fiind înregistrat în urmă cu două săptămâni. Pacientul, Andrei Moise, de 16 ani, din localitatea Slatina Găineşti, judeţul Suceava, a fost adus la spital cu mâna smulsă. „Am suferit un acccident în timp ce lucram la câmp. Mergeam în spatele utilajului, am alunecat şi mi-am prins mâna. Nu am simţit nimic atunci, am leşinat şi m-am trezit la spital după operaţie”, am aflat de la pacientul tratat cu succes de echipa dr Susanu.

Andrei va pleca astăzi acasă şi îşi va putea construi viitorul aşa cum şi-l doreşte. „Doamna doctor a făcut o minune, m-a salvat”, a spus adolescentul. Operaţia-record de la Spitalul „Sfânta Maria” a atras atenţia şi unui reputat medic din Japonia, care a sosit la Iaşi pentru a susţine un curs şi a participa la diferite intervenţii. Este vorba despre prof. dr. Yoshiaki Hosaka, profesor emerit la Universitatea Showa şi directorul Compartimentului de Chirurgie Estetică de la Spitalul General din Tokyo.

În Compartimentul de Chirurgie Plastică replantările de membre nu sunt o noutate şi sunt tratate cu o rată mare de succes, la fel ca şi cazurile foarte grave de arsuri. Cel mai grav caz a fost al unui bebeluş de 6 luni, care a sosit la spital cu arsuri de peste 60 la sută din suprafaţa corpului şi a fost salvat. Rata mare de reuşită în cazul operaţiilor dificile este posibilă şi prin dotările de excepţie din compartiment, dar şi printr-o procedură foarte rar întâlnită în România. Este vorba despre tratamentul cu presiune negativă, care se foloseşte în rutina unităţii medicale de trei ani. Procedura este foarte eficientă, a fost preluată de la spitalul din Gratz (Austria) şi ajută mult prin creşterea fluxului sanguin la locul plăgii, ceea ce favorizează vindecarea, inclusiv obţinerea unui rezultat estetic foarte bun.

La finalul întâlnirii de ieri s-a precizat şi că Centrului de excelenţă pentru arşi i se vor adăuga alte două – unul pentru oncopediatrie şi altul pentru cardiologie pediatrică. (Florentina SANDU, Maura ANGHEL)